Vízben oldódó stressz - Watsu

Ugyancsak újdonságnak számít Magyarországon a water-shiatsu vagy Watsu, amely tulajdonképpen a pontnyomásos, energiakiegyenlítő és harmonizáló tradicionális japán gyógymód vízben alkalmazott változata. A Watsu kitalálója és megalkotója Harold Dull, aki a 80-as évek elején fedezte fel, hogyan lehet kihasználni a víz közvetítő erejét, és hatékonyabban gyógyítani egy olyan közegben, ahol a test felszabadul a gravitáció hatása alól. Testmeleg vízben, mélyen relaxált állapotban történik a kezelés, amelynek gyógyító, energetizáló, nyugtató és pihentető hatása világszerte elismert.

Mi vár rád a medencében?

Az 50-60 perces kezelés egy 1,2-1,3 méter mély, 35-37 ºC-os vízben történik, fürdőruhában, lábra csatolt úsztatószivacs segítségével, amely megkönnyíti a vízben lebegést. A medencében többen is tartózkodhatnak, mert egy embernek legfeljebb egy 2,5 méter átmérőjű területre van szüksége. A kezelt személy részéről csak nyitottságra és a gyógyítás befogadására van szükség, úszni tudásra nincs. Sőt, a Watsu inkább segít azoknak, akik valamiért nehezen tudnak megbarátkozni a vízzel. A kezelés során semmiféle kommunikáció nem történik, a kezdeti lényeges információ átadásán kívül a terapeuta csendben alkalmazza a különféle technikákat. A pácienst stabilan alátámasztja, majd légzésére koncentrálva ráhangolódik. Semmit sem erőltet, csak jelen van, és mindvégig hagyja, hogy elengedett, relaxált állapotba kerüljön, és saját tempójában „dolgozzon” páciense. A kezelés végén lehetőség van az élmények megbeszélésére, de ez nem kötelező.

Mit hoz fel a víz...?

Mint minden holisztikus gyógymód, a Watsu is az egész embert gyógyítja testi-lelki-szellemi szinten, nem a tünetekre koncentrálva, hanem a probléma okát kutatva. A kezelés során relaxációs állapotba jutunk, ahol mélyebb dimenziónkkal kapcsolatba kerülve, magzat-, gyermek- és felnőttkori feldolgozatlan érzelmi sérüléseinket, elfojtásainkból adódó traumáinkat hozhatjuk felszínre. A kezelés alatt vagy után felszabadultságot, egységélményt, de akár sírásig fajuló szomorúságot is átélhetünk a traumák oldódása miatt. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ezeket az érzelmi reakciókat megfigyeljük, majd elengedjük.

...és mit hoz ki a testedből?

A Watsu harmonizálja a vegetatív idegrendszert, egyensúlyba hozza a szimpatikus és paraszimpatikus működést. Ezáltal mélyül és lassul a légzés, csökken a vérnyomás, tágulnak a periferikus erek és erősödik az immunrendszer. Javul az alvás minősége, valamint az emésztés. A Watsu legnagyobb gyógyító ereje a stressz és a szorongás oldásán túl az izomzat lazításában, az izomgörcsök megszüntetésében rejlik. Növeli az ízületek mozgásszabadságát, segíti a különböző mozgásszervi betegségek, az ízületi gyulladások, a nyaki, háti és gerincpanaszok gyógyulását. Ezért kiváló gyógymódja a mozgássérülteknek és a mozgásszervi betegeknek. Elősegíti továbbá a műtétek és sérülések utáni rehabilitációt, és hatékony a különféle neurológiai esetek, mint az agyvérzés, a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, valamint a gerincsérülések kezelésében.

Ötéves kortól gyermekeknél is alkalmazható a módszer, sőt indokolt esetben előbb is. Náluk a hiperaktivitás, az általános feszültség és a koncentrációs zavarok kezelhetők jól és előzhetők meg a Watsuval.

Akiknek nem ajánlott

A Watsu panaszmentes esetekben is bárkinek ajánlott, akinek nincs nyílt sebe, nem küzd szívműködési, keringési, vérnyomászavarokkal, és tartózkodhat meleg vízben. Abszolút kizáró ok a hőemelkedés és a láz, az epilepszia, a légzési elégtelenség, az 1500 cm3 alatti vitálkapacitás, valamint a különféle fertőzéses megbetegedések. Alkalmazása meggondolandó szédülés, klórérzékenység, egyes viselkedési zavarok, a köhögési reflex hiánya, a bőr váladékozása, valamint külső intravénás és más hasonló eszközök használatakor.

Ahol elérhető

Különösen az Egyesült Államokban, Brazíliában és a nyugat-európai országokban terjedt el ez a vízi terápia, amelyet pszichiátriai intézetekben, gyógy- és wellnessközpontokban alkalmaznak feltöltődni, gyógyulni és önmagukat megismerni vágyó emberek kezelésére. Akiktől Watsu kezelést lehet kapni

További információk : Watsu Magyarország

 

forrás:

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20080816/vizben_oldodo_stressz_-_vizben_gyogyulo_betegsegek/

 

Kapcsolódó cikkek: