Vízben oldódó stressz - Floating

A víz nyugtató, gyógyító hatását régóta ismerik, és számos területen ki is használják. Most egy olyan, nálunk még újdonságnak számító módszerrel ismerkedhetsz meg, amelyek a lebegés kellemes élménye mellett tökéletes relaxációt és testi-lelki gyógyulást eredményez.

Testmeleg víz, csend és nyugalom, ahol semmi más nem számít, csak Te. A fürdőruhán kívül ennyi kell, hogy meditatív állapotba kerülj, és megszabadulva a rád telepedő feszültségtől, betegségektől, megkönnyebbülj, és visszajuss az igazi egészség, a testi-lelki-szellemi egység állapotába. A néhány évtizedes múltra visszatekintő gyógymóddal, a floatinggal mindezt elérheted!

Floating – a lebegőfürdő

Zuhanyzás után fürdőruhában – vagy a tökéletesebb ellazulás érdekében anélkül – egy három méter hosszú, másfél méter széles fény- és hangszigetelt tartályba lépsz, amely 36 fokos, kb. 30 cm magas, tömény, mézsűrűségű tengeri sós vízzel van töltve. A kabint bátran magadra zárhatod, még akkor is, ha félsz a sötétségtől. A belső falán levő gombokkal ugyanis szabályozhatod a világítást, és találsz egy segélyhívó gombot is arra az esetre, ha végképp nem bírod a bezártságot. Ezután a vízre fekszel, amely olyan töménységű, hogy elsüllyedni akkor sem tudnál benne, ha akarnál, ezért nem baj, ha nem tudsz úszni. Sőt, a fejed is bátran beteheted, nem fog az orrodba és a szemedbe folyni a sós víz. Majd 45-60 percig ringatózol a sóoldatban, csendben, vagy meditációs zenét hallgatva, a külvilág zavaró hatásaitól elzárva, szinte a teljes súlytalanság állapotában. Közben elveszíted tér- és időérzéked, az egész csupán tíz percnek tűnik, mégis annyira feltöltődsz, mint egy ötórás mély alvás után.

A súlytalanság gyógyító ereje

A float szó jelentése felszínen marad, felszínen tart, lebeg. A lebegőkabin, azaz izolációs tartály ötlete John C. Lilly amerikai neuro – pszichiátertől származik, aki 1954-ben végzett kutatásokat az ingermegvonás (sensory – deprivation) hatásait tanulmányozva. Ennek bizonyítására építette meg első lebegő tartályát, mellyel a tudat és agy kapcsolatát vizsgálta.
Bizonyítást nyert elmélete szerint, ha minden ingert megvonunk, minden külső környezeti hatást kiküszöbölünk, az emberi agy az alvást megelőző, úgynevezett THÉTA állapotba kerül. A lebegés terápia jótékony hatásait – melyet korlátozott környezeti inger terápiának nevezett el (REST – Restricted Environmental Stimulation Therapy) – számos kísérlettel és méréssel támasztotta alá. A REST hasonló előnyökkel jár, mint a relaxációs tréning, a hipnózis, a meditáció, jóga és a masszázs; mind pszichológiai, mind fizikai hatásait illetően.
 

A gravitációs erő elleni küzdelem központi idegrendszerünk működésének mintegy 80-90%-át veszi igénybe. Míg járás, mozgás közben végig az izmok mozgatására koncentrál, a súlytalanság állapotában, ahol a gravitáció szinte egyenlő a nullával, idegrendszerünk felszabadul. Ilyenkor nem kell a mozgást felügyelnie, mivel csont- és izomrendszerünk nincs terhelésnek kitéve. Óriási agyterületek és energiák szabadulnak fel így, amelyek különféle gyógyító folyamatok felgyorsítására fordítódhatnak. Gyorsabban szűnnek az ízületi panaszok, a hát-, nyak-, váll- és végtagfájdalmak, az izomfeszülések és -merevségek, hamarabb gyógyulnak a csonttörések, a bőrbetegségek és a hegek. Tartásunk egyenesebb lesz, szervezetünk megtisztul a méreganyagoktól, és egész testünk regenerálódik, megkönnyebbül. Testünkkel együtt tudatunk is felszabadul. A szinte tökéletes súlytalanságban eljutunk egy olyan relaxált állapotba, ahol elménk már csak a belső ingerekre figyel, és lehetőségünk van a külvilág teljes kizárásával gondolatainkra koncentrálni. Választhatunk, hogy egy adott probléma feldolgozásával foglalkozunk, vagy teljesen kikapcsolunk, és csak a pihenéssel törődünk. A floating nyújtotta tökéletes ellazulás fokozza az endorfintermelést, aminek hatására már-már euforikus hangulatba kerülünk. A lebegés oldja a stresszt és az azzal kapcsolatos betegségeket. Javítja a koncentrációs és tanulási készséget, segít a tudatosság fejlesztésében, a függőségek megszüntetésében, egyensúlyba hozza a két agyféltekét és ezzel fokozza a kreativitást. Összegezve: az ingermegvonás lényege, hogy sem a gravitáció okozta hatások, sem a fény és zajhatások nem zavarják az agyat a lebegés állapotában!
Gyógyító hatása óriási, különösen mozgásszervi és bőrbetegségekkel küszködőknek ajánlott rendszeres terápiás alkalmazása, de egészséges embereknek is érdemes beiktatniuk életükbe, ha hangulatuk javítására, energiáik megújulására és felfrissülésre vágynak.

Nem mar és nem fertőz

A magas sókoncentrátum miatt a víz legfeljebb csak pár pillanatig csípi az apróbb sebeket, de fájdalmas marástól semmiképp sem kell tartani. A só vízelvonó hatása miatt elpusztít minden kórokozót, részben ez segíti a különféle bőrbetegségek gyors gyógyulását. A magas sótartalmú víz tehát erőteljesen fertőtlenítő hatású. Ennek, valamint a rendszeres szűrésnek és a tisztítás során alkalmazott fertőtlenítőszereknek köszönhetően a floating vize sokkal tisztább és egészségesebb, mint a strandoké vagy fürdőké.

Híres "lebegők"

Ezt a világszerte elterjedt relaxációs módszert egyaránt használják teljesítményre sarkallt sportolók, túlhajtott üzletemberek, vizsgaidőszakban frissülni vágyó hallgatók, kimerült kismamák, vagy csak az egyszerűen kikapcsolódni vágyók. Az orvostudományban is egyre jobban terjed a különféle betegségek lebegéssel való kiegészítő kezelése. A lebegés koncentrációra és az agy hatékonyabb működésére gyakorolt hatását hamar felismerték a céges világban is; elterjedt a multinacionális cégek körében (például Nagy Britanniában és Japánban) a lebegőszobák kiépítése az irodaházakban, ahol ebédszünetben és fontosabb tárgyalások előtt frissülhetnek fel a fáradt dolgozók.

Sok ismert ember elkötelezetten és rendszeresen lebeg, néhány kiemelt példa: Carl Lewis amerikai futó, Shaquille O’Neal NBA kosárlabdázó, illetve az angol sztárfutballista Wayne Rooney, aki otthonában is tart Float kabint. A Dallas Cowboys amerikaifoci – csapatának saját lebegő kabin parkja van, amelyben az edzések után relaxálnak a játékosok. A Philadelpia Eagles csapata szintén ezt a módszert választotta, ahogyan a The Phillies baseball játékosai is. Az ausztráliai sportintézetben (Australian Institute of Sport) a fizikoterápia részeként alkalmazzák átlagosan heti három alkalommal a lebegőkabinokat a sportsérülések gyógyítására, rehabilitálására. Azonban nem csak a sportolók alkalmazzák előszeretettel ezt a regenerációs módszert, a zenei legendák közül John Lennon vagy Michael Jackson is elkötelezett Floating – rajongók voltak.

Hol érhető el?

Európában nagy sikernek örvend ez a rekreációs mód, számos gyógyfürdőben, szépségszalonban, fitneszközpontban, sportklubban, sőt nagyvállalatoknál és családi otthonokban is megtalálható. Magyarországon azonban eddig még nem terjedt el, egyelőre csak pár helyen érhető el a szolgáltatás:

 

Bővebb információ:

http://www.lebegj.hu/

http://lebeges.lap.hu/

 

forrás:

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20080816/vizben_oldodo_stressz_-_vizben_gyogyulo_betegsegek/

http://www.floatspa.hu/hu/

 

Kapcsolódó cikkek: