Vízben oldódó stressz - AquaRelaxáció

Úgy tartják, hogy a meleg-vízi relaxációs technikák a mai idők legjelentősebb gyógyító masszázsai. Míg más formák az érintésen alapulnak a vízben-tartás minősége korábban nem tapasztalt kapcsolatot és bizalmat ébreszt. Ezt kombinálva a meleg víz relaxáló hatásával és a lebegés nyújtotta mozgásszabadsággal egy olyan terápia született, ami lényünk minden szintjére hat.

AquaRelaxáció

Az AquaRealaxáció kezelés gyengéden ápolja a testet, lelket és szellemet. Kiválóan alkalmas a fizikai és érzelmi stressz, trauma oldására. Jó hatással van gyermekekre és felnőttekre egyaránt. Nagyon erős gyógyító hatással van bármilyen testi és lelki betegségre, mivel sejtjeinkben felidéződik a magzati állapot, amikor még tökéletes egészségben és harmóniában voltunk. Nem létezett a kint és bent, a nappal és éjszaka, a kilégzés és belégzés. A víz az a csodálatos közeg, melyhez mindannyian tartozunk, vonzódunk, és amelyben megnyugvást találunk. Az AquaRelaxáció egy újfajta terápiás módszer, mely a ma elérhető leghatékonyabb meleg-vízi relaxációs technikák esszenciáját tartalmazza, és amelyet az Auroville Magyarország Közhasznú Egyesület felkérésére Magyarországon és Indiában fejlesztettek ki.

A módszer kidolgozója Nagy Boglárka 2006-ban, egy súlyos autóbalesetet követő rehabilitációs terápia-sorozaton vett részt a világhírű gyógyító központban, Auroville-ben, Indiában. Itt ismerte meg a Watsu-t és más meleg-vízi (33-37 C°-os hőmérsékletű vízben történő) relaxációs gyógyító terápiákat. Ezek a terápiák hihetetlen mértékben hozzájárultak saját felépüléséhez, ezért elhatározta, hogy Watsu terapeutaképzésen vesz részt, azért, hogy másoknak is segíthessen. Egy intenzív két éves indiai képzés és rehabilitáció után visszatért Magyarországra, ahol rendszeresen kezeléseket adott érdeklődőknek. Feltűnt neki, hogy a magyar vendégek igényei, valamint a hazai fürdők adottságai különböznek a külföldön tapasztaltaktól, ezért továbbfejlesztette kezelési módszerét és új névvel (AquaRelaxáció) látta el. Magyarország különleges gyógyvízkészletével csodálatos otthona az AquaRelaxációnak.

Kinek és mire jó az AquaRelaxáció?

A meleg vízben történő a lélegzettel összehangolt ritmusban végzett mozgások olyan szinten képesek a testeket ellazítani, ahogy a szárazföldi technikák nem. Az AquaRelaxáció kezeléseket gyógytornászok, masszőrök, mozgásterapeuták, gyógypedagógusok és dúlák alkalmazzák relaxáló és terápiás célokra. Egészséges és beteg felnőttek és gyermekek egyaránt élvezhetik az AquaRelaxációs kezelések hatásának előnyeit.

Kezelhető vele a stressz, a krónikus hátfájás, az ortopédiai és ízületi problémák és gyulladások, az alvási nehézségek, a fibromylagia (izmok gyulladása), a hiperaktivitás, a magatartászavarok, a víziszony. Az egyensúlyzavarok, a túlsúly okozta problémák és emésztőrendszeri zavarok esetén is hatásos, hogy csak néhányat említsünk a legkülönbözőbb területekről. Számos betegség van, amire ajánlható, mivel erősíti az öngyógyító folyamatokat. Kismamáknál az általános panaszok enyhítésén túl a babával történő összehangolódást is segíti a módszer, ezáltal támogatva a szülést-születést is. Sportolóknak rendkívül hatékonyan enyhíti a megerőltetésből eredő fájdalmakat és az izomlázat, és sérülések utáni rehabilitációra is kiváló e módszer.

A meleg vízi masszázsterápiákat az emeli ki a hagyományos masszázsok sorából, hogy lehetőséget nyújtanak határaink túllépésére. Amikor a test olyan mélyen ellazul, amennyire meleg vízben szabadon lebegtető kezelés során lehetséges, az elme abbahagyja a szavak formálását. És amikor a test és az elme csendes, amit megérzünk, az mindannyiunk végső központja. A Lelkünk. A Szellemünk. Az igazi Énünk.

Hogyan történik az AquaRelaxáció kezelés?

Minden kezelés egyedi, s a terapeuta segítségével egyre mélyebb ellazulás érhető el, így az alább leirt kezelési sor csak egy megközelítő javaslat.

1. A kezelés kezdetén megismerkedünk az Ai Chi azaz vízi Tai Chi néhány alapmozdulatával. Ekkor a terapeuta és a vendége még álló testhelyzetben érintés nélkül tapasztalják meg a meleg vízben, a légzés ritmusában végzett lassú mozdulatok energetizáló, lazító és összehangoló hatását.

2. Következő lépésként a terapeuta lebegtető eszközök segítségével kezeli vendégét. Finom és dinamikus Watsu mozdulatokkal végez nyújtásokat, masszázst és kimozgatásokat a meridiánok és főbb izomcsoportok mentén. Ezáltal még mélyebb szintű izomlazulásokat idéz elő.

3. A szükséges bizalom és összehangolódás elnyerése után (ami egyéntől függően lehet akár egy többedik alkalmú találkozás után), megismerhetőek a vízalatti Aquawellness mozdulatok. Ekkor egy orrcsipesz segítségével finoman lesz alámerítve a vendég, a légzési ritmusának megfelelő ütemben. Így mialatt minden belégzéskor nyugodtan és biztonságosan vehet levegőt a belégzések után újra és újra alámerülhet abba a tartományba ahol a sejtjeinkben felidéződik a magzati állapot, amikor még tökéletes egészségben és harmóniában voltunk. Nem létezett a kint és bent, a nappal és éjszaka, a kilégzés és belégzés, és újra felfedezzük, hogy a víz az a csodálatos közeg, melyhez mindannyian tartozunk, vonzódunk, és amelyben megnyugvást találunk. Ezzel az élménnyel a fizikai szintű ellazulás még tovább növelhető.

 

Bővebb információ: http://www.aquarelaxacio.hu/

 

forrás:

http://www.aquarelaxacio.hu/AquaRelaxaciobemutatas.html

Kapcsolódó cikkek: