A stressz tünetei

Minden (szomorú vagy örömteli) esemény, illetve tevékenység fiziológiai változást okoz a testünkben. A stressz lelki, viselkedési és testi tüneteket egyaránt okozhat.

A tüneteket négy csoportba sorolhatjuk:

  1. testi
  2. érzelmi
  3. mentális
  4. viselkedésbeli jelek.

Tünetek

Testi

Érzelmi

Mentális

Viselkedésbeli

fáradtság

izomfájdalom

fejfájás

verejtékezés

szapora szívverés

szapora légzés

vérnyomás-emelkedés

érösszehúzódás

kézremegés

hideg, izzadt tenyér

gyomorbántalmak

hasi / mellkasi fájdalmak

hányinger vagy hányás

bőrszárazság

pattanások

viszketés

ingerlékenység

szorongás

fásultság

lehangoltság

depresszió

elidegenedés érzése

feledékenység

figyelmetlenség

döntésképtelenség

csökkent önértékelés

alvászavarok

türelmetlenség

agresszív viselkedés

fokozott kritikai hajlam

sírás

szexuális érdeklődés csökkenése

kapcsolatok elhanyagolása

 

Korai figyelmeztető jelek

Szinte minden nehezebb élethelyzetben gyanús előjelek bukkannak fel. Megfigyelhetjük, hogy hajlamosabbak vagyunk megbetegedni, amikor sűrűsödnek a mindennapi nehézségeink. Például van, aki rendszeresen kiütéses lesz, esetleg elveszíti az étvágyát, émelyeg, vagy éppen nehezen alszik el, amikor ideges. Ezekkel a kellemetlen tünetekkel legtöbbször együtt lehet élni, ám eközben tudatában kell lennünk annak, hogy testi és lelki szempontból is nyomás nehezedik ránk.

 

Ha azonosítani tudjuk ezeket a korai jelzéseket, megelőzhetjük a súlyosabb tünetek kialakulását.  Az aktív és passzív pihenés időtartamának megnövelésével a kezdeti problémák visszaszoríthatók vagy teljesen megszüntethetők.

 

Krónikus stressz tünetei

Az immunrendszerre összetetten hat a stressz, míg az akut stressz fokozza, a krónikussá váló stressz komolyan gyengíti annak működését. Ha a pszichés eredetű tüneteket nem is kezeljük kellő komolysággal, testünk jelzései már a legtöbb esetben elegendőnek bizonyulnak ahhoz, hogy orvoshoz forduljunk, és – noha lehet, hogy fogalmunk sem volt arról, hogy betegségünket a stressz váltotta ki – egy alapos kivizsgálás fényt deríthet problémánk eredetére.

Gyakori tünete lehet a stressznek sokféle szív- és érrendszeri probléma, különösen a magas vérnyomás. Megbetegedhet emésztőrendszerünk bármelyik szakasza, de elsősorban az irritábilis bél szindróma az, melynek kialakulása szinte elválaszthatatlan a stressztől.

Nem ritkák a stressz hatására fellépő légzőszervi megbetegedések sem, különösen az asztmás és allergiás panaszok fokozódására vagy megjelenésére számíthatunk.  Előfordulhatnak izom- és ízületi fájdalmak, például: derékfájás vagy térdproblémák. Megjelenhetnek a szexuális működés zavarai, valamint az állandó készenlét miatt az izom- és csontrendszer fájdalomtünetei is.

A pszichés és a viselkedési tünetek esetében fokozottan igaz, hogy gyakran nem is tudatosul bennünk, hogy a stressz miatt alakulhattak ki. Krónikus stressz hatására kialakulhat szorongás, alvászavar, ingerlékenység, türelmetlenség, fokozott kritikai hajlam. Mivel nem tudunk hatékonyan megküzdeni a helyzettel, elbizonytalanodunk, csökkenhet az önértékelésünk és így a teljesítményünk is.

Ha ezek az állapotok sokáig nem szűnnek meg, akkor az alábbi betegségekre számíthatunk nagy eséllyel:

  • idegösszeroppanás
  • alvászavarok
  • agyvérzés
  • szívroham
  • gyomor-, illetve nyombélfekély.

forrás:

Gerard Hargreaves: Stresszkezelés

http://stressz-szorongas.hu/stressz/stressz-tunetei