A stressz: ősi válasz az új kihívásokra

Az életünket egyensúlyából kibillentő minden kihívás stressz. Emlős elődeinknek alapvető túlélési stratégiát jelentett a hirtelen stresszre adott gyors, automatikus válasz. Az akut krízisre ma is azonos élettani reakciókkal reagál minden emlősállat és az ember szervezete. Ma már nem fizikai fenyegetésben élünk, mégis úgy töltjük mindennapjainkat, mintha éppen egy ragadozó lihegne a nyakunkban. A krónikus stressz-válasz pedig fokozatosan megbetegít bennünket. Hogyan?

 

Mi történik testünkben, ha közvetlen veszély fenyegeti életünket?

  • testszerte azonnal felhasználható energiaforrások szabadulnak fel,
  • az energiafelhasználás fokozására nő a vérnyomás, gyorsul a vérkeringés és légzés,
  • hosszú távú terveinket félretesszük (emésztés, növekedés, szaporodás),
  • csökken a fájdalomérzet,
  • javul a kulcsfontos irányítóközpont (agy) vérellátása,
  • a bőrfelszínről, zsigerekből a vázizomzatba tolul a vér,
  • felfokozódnak tanulási és memória funkcióink.

A jól működő akut stressz-válasz tehát nagyon hasznos stratégiai előnyt jelent állatnak-embernek egyaránt. A kardfogú tigris elől menekülő ősembernek annak idején nélkülözhetetlen segítője volt a jól működő krízis-kezelő rendszer. Az urbanizált ember számára azonban láthatóan komoly bonyodalmakat okoz a túlfejlett agya. Az emberi agy képes kardfogú tigris nélkül is tökéletes stressz-választ provokálni pusztán elszabadult pszichés folyamataival. Negatív gondolataink és romboló érzelmeink hatására pontosan az a vészforgatókönyv lép működésbe, mely egy régi életveszély esetén életmentő lehetett volna. Azonban egy árnyék-tigris elől nem lehet elszaladni.

A kontroll alól szabadult érzelmeink, gondolataink öntudatlanul indítják be naponta százszor is automata kríziskezelő rendszerünket, ezzel a stressz-válaszaink önálló életre kelnek, és fokozatosan egy tartós, krónikus stressz-helyzetbe merevedünk. A tartós stressz-válasz végül károsabbá válik, mint maga a kiváltó stresszor, és fokozatosan megágyaz krónikus civilizációs betegségeinknek. Amikor tehát stresszről és stressz-betegségről szeretnénk tudni, valójában a krónikus stressz hatása érdekel bennünket.

forrás:

http://neuroterapia.hu/index.php/stress-management/stress-list/osi-valasz