Milyen a jó szankalpa?

Minden cserbenhagyhat az életben csak a jóganidrában használt szankalpád nem.” (Szvámi Szatyananda Szaraszvati)

A jóga nidrában tudatos, logikus elmét visszavonjuk, és egy alvás és ébrenlét közti tudatállapotba lépünk. Az éber elme elemzi és rendszerezi a benyomásokat, ezáltal eltorzítva vagy akár el is utasítva azokat. A relaxált elme erre nem képes, így a benyomások, koncepciók és szuggesztiók tiszták és erőteljesek maradnak. Ez az alapja a jóga nidrában használt szankalpának. A szankalpa egy rövid, jelen idejű, pozitív (tagadást nem tartalmazó) kijelentés, mellyel közvetlenül programozhatjuk az elme működésének alapfolyamatait. Olyan pozitív tartalmú elhatározás, amely azt üzeni az agynak: mostantól másképpen lesz...

Azt lehetne mondani, hogy a jóga nidrá fő célja, hogy az ember felismerje és megvalósítsa a szankalpát. A szankalpa hatalmas erőket képes mozgósítani azáltal, hogy egyértelműen meghatározza és fókuszba állítja a kiválasztott célt. Hatására felébred a belső akaraterő a tudatos és a tudattalan erők egyesítésével.

A szankalpa formájában egy rövid mondat vagy kijelentés, mely minden egyes alkalommal ugyanazzal a megfogalmazással világosan és tömören kifejezi a kívánt pozitív változást az ember életében.

Szankalpát különböző nézőpontok szerint választhatunk, attól függően, hogy mi a célunk: rossz szokásaink elhagyása, életminőségünk javítása vagy személyiségünk valódi megváltoztatása. Ez a kiindulási pont sok ember számára. Ha ezt a negatív minőséget sikeresen kezeltük, akkor a szankalpa következő szakaszában legtöbbször arról szól, hogy megváltoztassuk a módot, ahogy a családdal, barátokkal és a társadalomban viselkedünk. Aztán, ha még mélyebbre magunkba nézünk, további szunnyadó, rejtett minőségeket találhatunk. Amikor a szankalpa ezen a szinten dolgozik, észrevesszük, hogy az eddig magától értetődő attitűdjeinknek nincs valódi alapja. Ekkor egy érezhető szemléletváltás zajlik, amikor mindent egészen másképp látunk.

Innen a figyelem az életcélra irányul, élesen felismerjük, hogy mi a célunk az életben – igazán ezt értjük szankalpa alatt. A maha szankalpa (nagy szankalpa) fokozatosan alakul ki, és végigkísér az egész életünkön. Ennek spontán belülről kell származnia, mint intuitív megértése annak, amikor a természetünk és személyiségünk, életcélunk és pályánk harmóniában van egymással. Itt a szankalpa spirituális dimenziója valósul meg.

Ha kezdő gyakorló vagy, nem kell szankalpát használnod, de jó, ha elkezdesz gondolkodni egy saját, megfelelő szankalpán.

Hogyan válaszd ki a megfelelő szankalpát?

a jó szankalpa

nem jó megfogalmazás         

helyes megfogalmazás

saját vágyak, célok, elképzelések megfogalmazása

 

 

maximum hét szóból áll

 

 

mindig rólad szól

„Kevesebbet kiabál velem a főnököm.”

„Kerülöm a főnökömmel a vitákat.”

jelen idejű kifejezés

„Nyugodtabb leszek a gyerekemmel.”

„Nyugodt vagyok a gyerekemmel.”

kijelentő módban megfogalmazott

„Szeretnék sikeres lenni a munkában.”

„Sikeres vagyok a munkámban.”

nem tartalmaz tagadó szavakat

„Nem irigykedem a kollégáimra.”

„Örülök mások sikereinek.”

 

A szankalpában azt az állapotot fogalmazd meg, amit el szeretnél érni, mintha már elérted volna.

Ha elkészültél a szankalpával, mondd ki hangosan, és mondd ki magadban is. Belülről ízlelgesd, milyen érzés kimondani. Mindig azt a mondatot válaszd, amelyik belül jobb érzést okoz. Végül a szankalpát nemcsak egyedül a szavak befolyásolják. Érdemes megjeleníteni, mint egy képet és érzésekkel feltölteni. Legvégül a szankalpa nemcsak arról szól, hogy valami szépet mondunk párszor jóga nidrá alatt, hanem motiváló erővé válik, ami éltet és előrevisz minden nap.

A szankalpa egy olyan erős szuggesztióvá válhat, amely radikálisan megváltoztatja a gyakorló viselkedését és gondolkodását. Ezért rendkívül fontos, hogy az elhatározás világos és pozitív legyen. Amíg nem tudod megfogalmazni a legfontosabb célod, addig használhatod a következő szankalpát: „Boldog és elégedett vagyok.”

Mikor cseréld le a szankalpát?

Azt mondják, hogy a szankalpát addig ne változtassuk meg, amíg nem valósul meg, de sokan nem tudják, mit is akarnak igazán, és ezért a valódi értelemben nem is ismerik a szankalpájukat. Akkor is érdemes tehát lecserélnünk a szankalpát, ha már nem érezzük a magunkénak.

A jól működő a szankalpához bizonyos feltételeknek teljesülniük kell. A szankalpa olyan, mint egy mag, amelynek óriási hatalma van, de csak akkor, ha termékeny talajba vetik, és naponta gondozzák azzal a belső bizonyossággal, hogy a vetőmag kihajt és a gyümölcsöt hoz a maga idejében.

 

forrás:

http://www.yogamag.net/archives/2005/ajan05/sanknat.shtml

Sayti Andrea: jóga nidrá tanfolyam

Nőijóga oktatói jegyzet, Mandala Jógastúdió www.mandalajoga.hu