Mi is a stressz?

A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából folyamatos feszültség vagy tartós idegesség, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A stressz kifejezést ma a legáltalánosabb értelemben használjuk: az ember és környezete közötti kölcsönhatás folyamatában az újszerű, magatartási választ igénylő helyzeteket stresszhelyzetnek nevezhetjük. Szűkebb értelemben csak azok a helyzetek minősülnek stresszhelyzetnek, amelyeket aktivitással kontrollálhatatlannak, megoldhatatlannak minősítünk.

A stressz voltaképpen szervezetünk reakciója a rá nehezedő nyomásra. A stressz szó eredete a latin „srtingere”, melynek jelentése: nehézség. Maga a stressz fogalma a 30-as években Selye János pszichológus (1907 - 1982) kutatói munkássága nyomán vált ismerté. Selye azt vetette fel, hogy bizonyos hatások, melyek az érzelmi, vegetatív életünkre hatnak, nagyon komolyan és károsan befolyásolják szerveinket, életünket. Selye kutatásai voltak az elsők, melyek a psziché és a test kapcsolatát kezdték tudományosan vizsgálgatni. Selye használta elsőként a „stressz” szót a bennünket érő kártékony hatások jellemzésére, és ő határozta meg a „stresszes állapot” mibenlétét is, vagyis azokat a testi változásokat, amelyeket egy feszültséggel teli helyzet vált ki. Selye szerint a stressz reakció beépített mechanizmus, amely akkor lép működésbe, ha követeléseket támasztanak velünk szemben. Ezért a stressz védekezési és alkalmazkodási funkciókkal bír.

A folyamat az alábbi négy elemet mindig tartalmazza:

  1. stresszort - eseményt, helyzetet -, ami előidézi a folyamat beindulását,
  2. helyzetekre vonatkozó értékelést, ami minősíti a történést annak fontossága és érzelmi jelentősége szerint,
  3. megküzdési folyamatokat, amelyekkel a testi és lelki rendszer viaskodik, hogy kezelni, kontrollálni tudja a helyzetet és legyűrve azt, felül tudjon kerekedni,
  4. a folyamat eredményét, amit előidézett a személyiségben.

 

forrás:

Gerard Hargreaves: Stresszkezelés

http://hu.wikipedia.org/wiki/Stressz

http://www.femina.hu/egeszseg/stessz_ellen_tippek

http://www.vitalland.hu/stressz

http://www.hormonharmonia.hu/stresszrol-maskepp/a-stressz-fogalma/

http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/V/1/044main.htm

http://fokusz.info/index.php?cid=1780752785&sid=1197803508