Testünk működése

2014.10.6.

A nyaki gerinc a szervezet egyik legbonyolultabb ízületi struktúrája: 32 ízületből áll. Ébren és alvó állapotban egyaránt óránként több, mint 600 mozdulatot végez a 6–7 kg-os fejet egyensúlyozva lehetővé téve testhelyzet-változtatás közben a fej stabil tartásának megőrzését. 

2013.04.18.

A nyak (cervix) a gerincoszlop elülső vége, a fejet a törzstől elválasztó anatómiai képlet. Harmincháromból hét csigolya található a nyakban, a nyak lágy részei a mozgató izmokból és két csőből, a légcsőből és nyelőcsőből állnak.

2012.10.29.

Az izzadás természetes jelenség, feladata a testhőmérséklet szabályozása, és az anyagcsere során felhalmozódott káros méreganyagok kiválasztása. Végterméke kellemetlen szagú folyadék, mely vízből, ásványi sókból, hormonokból, savakból és egyéb anyagokból áll.

2012.10.27.

Futás vagy edzés közben sokan kínosnak tartják, ha többet és gyorsabban izzadnak, mint mások. Próbálják eltakarni a kellemetlennek gondolt szagokat, foltokat, pedig nem kellene! Igazából az ő szervezetük működik helyesen, amikor izzadságot választ ki.

2012.10.15.

Létezik az úgynevezett „orrciklus”, melyet a központi idegrendszer szabályoz. Azt jelenti, hogy vannak periódusok, amikor könnyebben tudunk lélegezni a bal orrjáraton keresztül, és vannak periódusok, amikor könnyebben tudunk lélegezni a jobb orrjáraton keresztül.

2012.10.9.

A vázizom könnyen elfárad, ezt munkavégzéskor tapasztalhatjuk. A vázizomnak az összehúzódás után egy bizonyos pihenési időre van szüksége, és csak utána képes újabb erőteljes működésre.

2012.10.3.

A finomabb, precízebb mozgásokhoz elegendő néhány, a durvább mozgásokhoz azonban már néhány száz izomrost együttműködése szükséges. A szemizmokban pl. egy idegsejt csak 3 izomrostot lát el, míg egy végtagizomban már akár 4-500-at.

2012.10.1.

Az izmok élettani működése az összehúzódás és az elernyedés váltakozása, és ezzel kapcsolatban érdekességként elmondható, hogy az egyes izmok akár eredeti hosszuk egyharmadára is képesek összehúzódni.

2012.09.28.

Azt, hogy melyik sportágban lehetünk sikeresek, leginkább a genetikánk határozza meg, amiről többek között vázizomzatunk rostösszetétele árulkodik. Testünk energiaraktárai is eszerint alakulnak, kinek rövidtávra, kinek középtávra, kinek pedig hosszútávra vannak kódolva a tartalékai.

2012.09.28.

A mozgás szervrendszerének aktív része az izomzat, hiszen rostjainak megrövidülésével valósulnak meg mozdulataink. Az izmok meghatározzák a test idomainak alakját, nagyságát és körvonalait is.

Oldalak