Bemelegítés jógához

2012.12.31.

A gerincünket ülve is bemelegíthetjük. Ilyenkor mindig érdemes egy kényelmes ülőpozíciót választani: egyes gyakorlatoknál ülhetünk keresztezett lábakkal, sarokülésben vagy nyújtott lábbal, idősebbek akár széken is.

2012.11.22.

A biztonságos a jógagyakorláshoz alapvető fontosságú a gerinc finom átmozgatása. A gerinc bemelegítését végezetjük állva, ülve, térdelőtámaszban és akár fekve is…

2012.11.22.

A sok ülés következtében hanyag tartás alakulhat ki, ilyenkor a vállak előreesnek, mozgástartományuk beszűkül. Mivel a vállízület gömbízület (minden irányban mozog), érdemes a vállakat alaposan, több irányból is bemelegíteni.

2012.11.21.

Jógázás során a csukló és könyökízületet a hétköznapinál nagyobb terhelés éri. A kéztámaszban végzett gyakorlatok során (pl. Mardzsari) könnyen megfájdulhat a csuklónk, ha nincs hozzászokva a terheléshez, és nem melegítettük be kellőképpen.

2012.11.21.

A nyakban fellépő fájdalom, merevség igen gyakori. A nyakfájás okozta görcsök egyeseknél állandósulnak, és olyan mértéket öltenek, hogy az már akadályozza a testmozgást, sőt akár a hétköznapi teendők ellátását. Jóga előtt érdemes tehát alaposan bemelegíteni a nyaki a területet.

2012.09.24.

Különösen fontos a bemelegítés kezdőknek, idősebbeknek, kötött izomzatúaknak valamint mindenkinek hideg időjárás esetén és kora reggel. Ne hanyagoljuk, ne nagyoljuk el a bemelegítést, hiszen az edzés egyik legfontosabb szakaszáról van szó!

2012.09.24.

A bemelegítés során több szervrendszer működését kell nyugalmi funkcióból munkahelyzetbe hozni: ezek a mozgató-szervrendszer, a keringési rendszer, légző szervrendszer, de még az idegrendszer is.

2012.09.24.

A bemelegítés a test és a lélek előkészítése a testgyakorlásra, edzésre. A tökéletes bemelegítés biztosítja a tökéletes edzést, a rossz bemelegítés vagy annak hiánya pedig szinte biztosan rossz edzést és akár sérüléseket is eredményezhet.