A jóga fogalma

A jóga szó jelentése

A jóga szó a szankszkrit „judzs” gyökből származik, ami annyit jelent, mint összekötni, egyesíteni, megkötni és igába fogni, a figyelmünket valamire irányítani és összpontosítani, valamint használni és alkalmazni. A szó további jelentése: egyesülés, illetve mély és bensőséges kapcsolat. Azokat, akik a jóga útját járják, jógiknak vagy jóginoknak nevezik.

Mahadev Desai szerint „a jóga az értelem, az elme, az érzelmek és az akarat megfékezését jelenti, vagyis a lélek olyan egyensúlyi állapotát, ami lehetővé teszi, hogy az ember minden szempontból pártatlanul szemlélje az életet.” A jóga célja, hogy a gyakorló elérje azt a pontot, amelyen megérti azonosságát Istennel, és ezt nemcsak tudja, hanem ennek megfelelően cselekszik is.

Minek köszönheti a jóga több évezredes töretlen sikerét?

A jóga azért maradhatott fenn ilyen sokáig, és azért tarthat számot ma is ekkora érdeklődésre, mert egyszerűen csodálatos. Csodálatos a testnek, csodálatos az elmének, és csodálatosan gazdaggá teheti az életet.

Bárki, aki valaha is kipróbálta a jógát, tanúsíthatja, hogy az, ami pusztán egyszerű testedzésnek indul, még a spiritualitás után legkevésbé érdeklődő személynek is hamarosan belopódzik a szívébe és elméjébe. A jógának megvan az ereje, hogy életeket változtasson meg.

Az első áttörő élmények közé tartozik, amikor a helyesen kivitelezett ászana (testtartás) közben egyszerre elemi erejű forróság árad szét a testben, jelezve, hogy az ún. nádik (energiacsatornák) megnyíltak, a prána (életenergia) szabadon, gátaktól mentesen áramlik a testben. Ez az erős áramlat képes megnyitni energetikai blokkokat, amelyek hatására elmúlhatnak betegségek, oldódhatnak eddig a személyiség részeként megélt negatív tulajdonságok, és megoldódhatnak régóta húzódó, kellemetlen élethelyzetek.

A gyakorló ilyenkor órákig, vagy akár napokig is érezheti ennek közvetlen testi hatásait: mély, intenzív örömérzést, energiával való töltöttséget, tisztább érzékelést mind fizikai, mind mentális szinten, a teljesség élményét. Nem természetfeletti élmények ezek, inkább a test természetes állapota, ha nem korlátozzuk, mérgezzük helytelen életmóddal és gondolkodással.

A jóga hatása

A jógában semmi misztikus sincsen. Praktikus, következetes módszerek összessége, amely a fizikai gyakorlás alapjaitól indulva, a mentális egészség helyreállításán keresztül vezeti a gyakorlót célja felé. A jóga alapvetően fizikai módszerekkel dolgozik, a hatása azonban túlmutat ezen: amennyire aktívvá teszi a testet, éppen annyira aktiválja az elmét is. A jóga hatása igen szerteágazó és nagyon mély, létünk minden síkját, életünk minden területét érinti. Pozitív hatása elsőként abban jelentkezik, hogy visszaadja testünknek az erőlködéstől mentes, szabad mozgás képességét. Ezzel párhuzamosan összpontosítja az elme működését, életkedvet és életerőt önt belénk, fogékonyabbá, érzékenyebbé és éberebbé tesz az életre. A jógától nyugodtabbak és higgadtabbak leszünk, kevesebbet aggódunk, és megtanulunk örülni a dolgoknak.

A jóga a felfedezésről szól: megismerjük önmagunkat és felfedezzük, mi mindenre vagyunk képesek. A jóga nem vallás, de spirituális gyakorlat: megtanítja, hogyan élhetjük mélyebben, teljesebben és hitelesebben az életünket. Megtanít élvezni az életet.

forrás:
B.K.S. Iyengar: Jóga új megvilágításban
Godfrey Devereux: 15 perc jóga
Selvarajan Yesudian – Haich Erzsébet: Sport és jóga

http://www.mandalajoga.hu/mi_a_joga.htm
http://www.atmacenter.hu/index.php?id=32
http://www.satyananda.hu/index.php?page=fajta