Hogyan működik a jóga nidrá?

Az ébrenlét és az álmodás közti területen van egy tudatállapot, melyet a jógában az “alvás nélküli alvás” vagy „dinamikus alvás” állapotaként több ezer éve ismerik. Ebben az állapotban valósítható meg a legtökéletesebb relaxáció, amely tökéletes pihenést biztosít a testnek és a tudatnak. A jógában az erre kifejlesztett módszert nevezik jóga nidrának.

Amikor ébren vagyunk, és azt hisszük, hogy tudatosak vagyunk, a tudatunk sokkal kevésbé befogadó, mint abban az állapotban, amit a jóga nidrá jelent. Az ébrenlét során ugyanis az összes érzékszervünk impulzusokat közvetít az agy felé, annak pillanatnyi pihenést sem hagyva.

Sokan azt gondolják, hogy pihennek, amikor leülnek otthon a fotelbe,  újságot olvasnak, bekapcsolják a tévét vagy egyszerűen lefekszenek az ágyba. Bármilyen hihetetlenül hangzik, az érzékszerveink percenként 45000 ingert küldenek az agyba. Hogyan gondolhatnánk, hogy ez valódi pihenés?

Ezek a tevékenységek tudományos szemszögből nézve igencsak messze vannak az igazi relaxációtól és pihenéstől. A valódi relaxációhoz ugyanis tudatosnak kell maradni, hogy mentesíthessük magunkat az izmainkban, a tudatunkban és az érzelmeinkben felhalmozódott feszültségektől.

A tökéletes ellazulás megtanulása

A jóga nidrá olyan technika, amelyben megtanulható a tudatos relaxáció. Amikor a jóga nidrát gyakoroljuk, visszavonjuk az érzékszerveket egy, a hallás kivételével. A jóga nidrában a tudatos, logikus elmét visszavonjuk, és egy alvás és ébrenlét közti tudatállapotba lépünk. Az éber elme elemzi és rendszerezi a benyomásokat, ezáltal eltorzítva vagy akár el is utasítva azokat. A relaxált elme erre nem képes, így a benyomások, koncepciók és szuggesztiók tiszták és erőteljesek maradnak. Ebben az állapotban a tudat meg van fosztva a többi érzékszerv által közvetített asszociációktól, befogadóképessége teljes lesz. Így valósíthatjuk meg a célunkat, vagyis elérhetjük a teljes fizikai, mentális és érzelmi relaxációt a módszer gyakorlása során.

forrás:

http://www.jogalak.hu/tanfolyamokterapiak/joga-nidra