Elhunyt a világhírű jógamester, B.K.S. Iyengar

B.K.S. Iyengar, a modern jóga atyja, az Iyengar Jóga módszer megteremtője 2014. augusztus 20-án kora hajnalban örök nyugovóra tért életének 96. évében. Indiai televíziós híradások szerint a jógamestert veseelégtelenséggel szállították kórházba a múlt héten a nyugat-indiai Púna városában, ahol élt. Még két hónappal ezelőtt is gyakorolta a jógát.

Bellur Krishnamachar Sundaraja Iyengar óriási szerepet játszott abban, hogy a jóga újraéledjen Indiában, eljusson a nyugati világba és azt kortól, nemtől, vallási nézettől függetlenül bárki gyakorolhassa. 75 éves munkássága alatt 14 könyvet írt.

Iyengar 1918-ban született Bellurban, tizenévesen rendkívül gyenge egészsége miatt kezdett el jógázni. Az élet különböző megpróbáltatásai ellenére kitartott a jóga mellett. A róla elnevezett "Iyengar jóga" a világ egyik legszélesebb körben elterjedt jógaiskolája. Iyengar tanításán keresztül több millió embernek segített fizikai, mentális és érzelmi stabilitást létrehozni, kezdve az ismert hegedűművésszel, Yehudi Menuhinnal. 60-as éveiben hivatalosan visszavonult a tanítástól, de egészen az elmúlt évekig utazott, oktatott a világ számos országában, legutóbb 2011-ben Kínában. Pune-i intézetében minden nap látni lehetett gyakorlása közben, még majd’ 96 évesen is. Módszerét számos könyvében publikálta, melyek közül néhányat magyarra is lefordítottak, legismertebb könyve a „Jóga új megvilágításban” az egyik legnépszerűbb szakkönyv a világon. 

Az 50-es években általa jutott el a jóga a nyugati világ szélesebb közönségéhez.  Magyarországon kb. 10 éve van jelen a metódus, az okleveles Iyengar Jóga oktatók a világ minden pontján garantálják a hozzáértést és a minőséget. Hazánkban 2012 óta a Magyar Iyengar Jóga Szövetség képviseli a mesterről elnevezett metódust. 

Nyugodjék békében, és tanítása legyen örök!

Namaszté

 

forrás:

http://os.mti.hu/hirek/99575/a_magyar_iyengar_joga_szovetseg_kozlemenye

http://hvg.hu/kultura/20140820_Meghalt_az_egyik_legismertebb_jogamester