Nőknek

"A nő: tetőtől talpig élet." ( Weöres Sándor)

A társadalom által elvárt női szerepek, kötelességek, a média által sugárzott "szépség", női eszmény óriási terheket, feszültségeket, téves önértékelési problémákat ró a nőkre. A kihívásokkal teli mai világban a nőknek alig jut idejük magukra, ugyanakkor társadalmunk kevéssé toleráns a nőiség, a női ciklus, a meddőség, a várandósság, az anyaság, a menopauza megélésével szemben. Pedig az asszonyi lét lényege a szüntelen változás. Az agyonhajszolt modern nőnek szinte alig marad szabadideje. Ez testileg és lelkileg is megbosszulja magát: fej- és hátfájással, menstruációs zavarokkal, idegességgel, belső nyugtalansággal. Hogy ez ne forduljon elő, időnként lazítani kell. A jóga az egyik legjobb lehetőség a stressz oldására és az egészség megtartására. Főleg azon nők számára ajánlott, akik hajlamosak megterhelni magukat anélkül, hogy tekintettel lennének saját igényeikre.

A jóga és a nők

A jóga hagyományosan férfiak által, férfiak számára jött létre. A mai modern jógastúdiók közönségét azonban nagyobbrészt nők alkotják, ami mutatja a nők egyre erősebb igényét a testi, lelki teljességre, harmóniára, önmegélésre.

A nőknek még inkább szükségük van a jógára, mint a férfiaknak, mert több természet adta felelősséggel, feladattal, kihívással kell nap, mint nap szembenézniük. Ugyanakkor a lehetőség, hogy intellektuális tudásukat, kreativitásukat, üzleti érzéküket kifejezésre juttassák, manapság sokkal inkább megadatik, mint eddig valaha. Egy nőnek megannyi szerepben kell helyt állnia: társként, szeretőként, anyaként, testvérként, barátként, és persze a hivatásában. És mindenhol megpróbál a legtöbbet adni magából – már, ha van miből… Hiszen egy kiszáradt kútból nem lehet vizet meríteni.

Azok a nők, akik rendszeresen gyakorolják a jógát, megtanulják jobban megismerni, ha szükséges gyógyítani és megvédeni kincsüket, az energiájukat.

A női jóga

A kifejezetten a nők számára összeállított jógaprogramban a nőiség, a női energiák harmonizálása áll a középpontban. A női jóga gyakorlatai kiegyensúlyozzák az érzelmeket, fejlesztik a befogadóképességet és egyben regenerálják a női nemi területeket.  Fokozhatják a termékenységet és felkészíthetnek a várandósságra, anyaságra, valamint segíthetnek a szülés utáni regenerálódásban.

A jóga gyógyít 

Régóta ismerjük a sport, a testmozgás terápiás hatásait, de a jóga az a testmozgás, ami a tudatos légzéssel és a tudatos táplálkozással összekapcsolva a legteljesebb terápiás hatást fejt ki a betegségek tucatja esetében. A női jóga gyakorlatai különösen alkalmasak arra, hogy a női szervek betegségeit gyógyítsák, azok energiahiányát megszüntessék – ez hatással van a női lélek egészségére is. A speciálisan összeválogatott ászanák nagyon sok esetben hatnak jótékonyan.

A jóga és a tudatos nőiesség

A jóga sokat tehet annak érdekében, hogy igazán megéljük a nőiességünket. Segít megismerni saját magunkat, mivel a külvilág elvárásai felől befelé fordítja a figyelmet. Általa felismerhetjük, mit is akarunk az élettől egyáltalán, és hogy kik is vagyunk valójában. Amint a helyére kerülnek dolgok magunkban, ez azonnal megnyilvánul a külvilágban, életkörülményeinkben is.

 

Nőknek ajánljuk: