Kicsiknek

„Amire a legtöbb gyereknek szüksége van, az a szeretet.” (Gary Chapman)

 

A felnőttekhez hasonlóan manapság gyermekeink is nagyobb stressznek vannak kitéve, mint amennyi normálisan elviselhető volna. Házi feladat, iskolai kihívások, állandó verseny a többiekkel, mind túlzott terhelést jelent.

A gyermekek is segítséget meríthetnek a jóga eszközeiből, hogy kiegyensúlyozottabb és harmonikus gyerekkort élhessenek meg.

Mivel a jógaóra során a gyerekek folyamatos mozgásban vannak, levezethetik azt a rengeteg energiát, amely bennük összpontosul, és az aktív mozgás után megtanulják ellazítani magukat. Lehetőségük nyílik “kijógázni” magukból a számukra nehéz, gondot okozó helyzeteket, segít azok feldolgozásában, megoldást kínál nekik, hogy gyermekek maradhassanak, amíg csak lehet. Ezeket a technikákat elsajátítva azután otthon is bármikor, családi körben, akár közös hétvégi programként is elővehetik.

 

Már a kisbabák is jógázhatnak

A modern világ egyre gyorsuló tempója mellett kisbabáinknak minden lehetséges segítséget meg kell adnunk, hogy jó közérzetük, nyugalmuk alapjait megteremtsük. A jóga erőforrás, amelyből merítve a babák képesek lesznek az őket érő stressz hatékony kezelésére, és megtanulnak igazán jól ellazulni. A jógás babák bizonyítottan nyugodtabbak, mosolygósabbak és nyitottabbak. Amikor a jógagyakorlatok során együtt mozgunk a gyermekünkkel, bánásmódunk mindig szeretetteljes, a kihívást jelentő mozdulatból biztonságos közös játékba vált; játék és élvezet követi egymást újra és újra. A szülő és gyermek közötti mozgás adta harmóniában a baba már korán hozzászokik a mozgás-gazdag életmódhoz. A jóga pozíciók a babának háromdimenziós mozgásérzékelést adnak a világról, és a test fejlődését is sokban segítik.

 

A jóga segít a tanulásban

Sajnos már az óvodában uralkodik a versenyszellem, megbélyegezve egyaránt a jó és a rossz eredményt elérő kicsiket. Az iskolában gyermekeink újabb versenyhelyzetekbe kerülnek, nemcsak a tanulás, hanem a sport színterén is. Mindezen hatások eredményeként már nagyon korán túlzott önkritikával, lebiggyesztett orral haladnak az élet macskakövein, miközben önbecsülésük egyre jobban lecsökken. E hatások ellensúlyozásának kiváló ellenszere a gyermekjóga. Ellazulttá válnak, és jól érzik magukat, miközben nemcsak állóképességük, koordinációjuk, hajlékonyságuk és egyensúlyérzékük fejlődik, hanem testtudatuk, koncentrációjuk és önértékelésük is szárnyalni kezd. A játékos foglalkozások segítik a gyermekek sok-sok energiájának helyes irányba terelését. A jóga segítségével a gyermekek kivirulnak, felszabadulnak és ellazulnak.

 

Ha az egész család jógázik

A gyermekeknek nagyon sokat számít az, ha be tudják vonni a szülőt, és meg tudják osztani élményeiket. Látva gyermekünk nyitottságát, felszabadultságát, bennünk is aktiválódhat a belső a gyermek, aki alig várja, hogy játszhasson egy kicsit. Könnyen egymásra hangolódhatunk a mesébe ágyazott gyakorlatok alatt gyermekünkkel, miközben magunk számára is hasznos dolgot csinálunk. Így válik, válhat életformájává nemcsak a kisgyermeknek, de adott esetben akár az egész család számára is a jóga.

 

A kicsiknek a Grübedli Játszóházban ajánlunk jógaórákat: Babás jóga, Ovi jóga, Suli Jóga

A Grübedli Játszóházban tartott jógaórákról itt tájékozódhatsz: www.grubedli.hu