Férfiaknak

"Minél inkább életre kelted testedet, annál tudatosabbá válsz önvalódban."(Yesudian)

 

A nyugati világban leginkább a nők körében terjedt el a jóga és szinte mindenki megfeledkezik arról, hogy férfiak találták ki, és évszázadokon át szinte csak férfiak gyakorolták. Indiában és szerte a világban a jóga mesterek (jógik) ma is férfiak.

A férfiaknak általában fontosabb izmaik erősítése, mint azok nyújtása. Sokkal kötöttebbek, mint a nők, ami az idők folyamán gerinc deformitásokhoz, derékfájáshoz, az ízületek merevségéhez, kopásához és az izmok rugalmasságának elvesztéséhez vezethet. A férfiaknak nagyon fontos a sport az életükben. Ahhoz, hogy sokáig sérülésmentesen sportolhassanak, legyen szó teniszről, fociról, futásról vagy bármi másról, szükséges, hogy az izmok és ízületek jó állapotban legyenek. Ehhez a jóga a legmegfelelőbb, nem beszélve annak stresszoldó hatásáról. Ne tévesszen meg, hogy a gyakorlatok egy részét lassan és csendesen végzik. A jóga az egész testnek jelent kihívást és csak a gyakorlat teszi a mestert. A jógagyakorlatok végzésével a fizikai testben egyensúlyt hozhatunk létre a test, a lélek és szellem között, kiküszöbölve ezzel a különböző betegségeket. A jóga akaraterőt, bátorságot, kitartást, türelmet, alázatot és önfegyelmet hoz az életbe.

A jóga erősít

Persze ha nagy izmokat szeretnénk, akkor még valamit kell csinálni mellette. A jóga nagyon jól megerősíti a gerinc menti és medencekönyéki belső (core) izmokat, ami jó hatással van a gerincünk és a belső szerveink működésére, és az izmok koordinációja is sokkal jobb lesz. Pontosan azon a területen dolgozik, amit más sportok nem érintenek meg, és a hajlékonyságot is jelentősen növeli, amit viszont a legtöbb sportoló elhanyagol, így sérülésről sérülésre edzenek.

A jóga gyorsít

A jóga fejleszti az állóképességet, csökkenti a fáradékonyságot és a regenerációs időt. A mozgáskoordináció is javul, és ha az elménk tiszta, akkor a reflexeink is jobbak lesznek. A pózok kitartása elősegíti azt is, hogy egyik testhelyzetből a másikba könnyen tudjunk mozdulni, vagyis közvetve segíti a gyorsaságot.

A jóga ügyesebbé tesz

A jóga képessé tesz bennünket arra, hogy elképzelhetetlen dolgokat is végrehajtsunk, nemcsak azért, mert olyan sokféle irányba tekergetjük a testünket gyakorlás közben, hanem azért is, mert a hatására elhisszük, hogy képesek vagyunk megtenni azt, amit szeretnénk. Főleg, ha eleget gyakoroljuk, és a megfelelő módon. De nemcsak a mozgás, hanem a kapcsolataink, a teherbírásunk, a stressztűrésünk, a kommunikációnk is fejlődni fog a jóga hatására. 

A jógával megváltozik az életünk

Ha elindulunk a jóga útján, az visszavezet oda, ahonnan jöttünk. És nemcsak az életünk kezd el letisztulni, hanem a kapcsolataink, a munkánk is. Megismerjük Önmagunkat, könnyebben észre fogjuk venni, mi a jó Nekünk. Megismerjük a körülöttünk élőket, az érzéseiket, a gondolataikat, ezáltal megértőbbé válunk. Észrevétlenül átalakul, megváltozik az életünk.

 

Férfiaknak ajánljuk: